☆亮キヌヒカリ発売です!☆
神奈川県足柄産のご飯米「キヌヒカリ」
神奈川県の名水「丹沢山の伏流水」
神奈川県産松田町の「河津桜の天然酵母」
材料ぜんぶ神奈川県産にこだわりました。
11代目が東京農大の卒論研究でやったのが、地元の花から酒造りに使える酵母を探すこと。
地元の松田町役場の方々に協力していただき、町のいろんな花を実験しました。
菌はそこら中にいますし、酵母もそこら中にいますが、そんな膨大な微生物の中から「日本酒を造る環境に適した酵母」を奇跡的に発見!
小さな仕込みで何度も実験して、日本酒の醸造に使用できることが分かりました。
修行先である宮城県の株式会社一ノ蔵から神奈川県の実家の蔵に戻ったその年から、神奈川県にこだわった日本酒「亮」を造り始めました。
昨年は南部杜氏自醸新酒鑑評会で優等賞をいただきました。
お取り扱いいただく酒販店様はこちら↓
【神奈川県】
足柄上郡:宮川酒店、(株)井上、島村酒店
小田原市:石塚酒店、箱根屋酒店、藤木屋(ハルネ内)
座間市:中沢商店、
横浜市:三河屋かみや、鈴木屋酒店、徳丸商店、丸十酒店、ほまれや酒舗、坂口屋
横須賀市:一本商事
川崎市:青木萬吉商店
平塚市:猪俣商店、
鎌倉市:菅野商店
茅ヶ崎市:土屋商店、柳島屋 青木商店
厚木市:望月商店
【東京都】
中野区:柴田屋酒店
港区:水橋
台東区:ふくはら酒店
杉並区:三矢商店
町田市:さかや栗原、リカーポート蔵家
【栃木県】
大田原市:さいとう酒店
【大阪府】
豊中市:いなごや酒店
松みどり取り扱い店舗一覧↓
https://www.matsumidori.jp/shop/
亮 ver.キヌヒカリ 4月3日に発売しました!蔵の直売所では720mlのみのご用意です。
左)現副町長 町の公園から、河津桜の採取にご協力いた
11代目)南部杜氏協会から届いた賞状を持ってご報告。
右)現町長
これが、11代目が在学中に発見した河津桜の酵母のスラ
東京農大時代の恩師。亮の開発には、この方のお力添えがあってこそ!
☆ Ryo Kinuhikari is on sale! ☆
Rice “Kinuhikari” from Ashigara, Kanagawa.
The famous water” Mt.Tanzawa underflow water ”of Kanagawa.
“Kawazusakura Natural Yeast” from Matsuda-cho, Kanagawa.
We are particular about all materials from Kanagawa.
The eleventh generation did a graduation thesis study at Tokyo University of Agriculture, searching for yeast that could be used for sake brewing from local flowers.
With the help of the local Matsuda Town Office, we experimented with various flowers in the town.
Bacteria are everywhere and yeast are everywhere, but from such a huge number of microorganisms, we have miraculously discovered “yeast suitable for the environment in which sake is made.”
After many experiments with small preparations, it was found that it could be used for sake brewing.
The year he returned from his training destination, Ichinokura Co., Ltd. in Miyagi Prefecture, to his parents’ house in Kanagawa Prefecture, he began making sake, Ryo, which was particular about Kanagawa Prefecture.
Last year, we received an honor prize at the Nanbu Toji Jiju Sake Sake Appraisal.