日本酒度のはかり方☆How to measure “Nihonshudo”

☆日本酒度のはかり方☆

ラベルに書いてる日本酒度。
±0、-3、+5などなど・・・

「浮標(ふひょう)」という器具を使って測ります。
これは比重の違いを利用した方法です。
アイスティーの中にガムシロップを入れると下に沈殿しますよね?
それと同じ仕組みで、糖などは水より重く、アルコールなどは水より軽いです。

15度の水より重いものが多く含まれる液体はマイナス
15度の水より軽いものが多く含まれる液体はプラス
になるんです!

発酵途中のもろみを、少量だけとり、ろ過したものを使います。
液体の温度は15度に調整します!
温度が高かったり低かったりすると、数値が正確に測れないのです。

この数値を見ながら、毎日の仕込み作業を微調整したりします!

熟練の経験と勘に加え、データを駆使しておいしいお酒を造っています😊

☆ How to measure “Nihonshudo” ☆

“Nihonshudo” written on the label of sake.
± 0, -3, +5, etc…

We will use a device called “fuhyo”.
This is a method that uses the difference in specific gravity.
If you put gum syrup in iced tea, it will settle down, right?
In the same way, sugar is heavier than water and alcohol is lighter than water.

Minus liquids that contain more than 15 degrees of water
Liquid that contains more lighter than 15 degrees water is plus
It will be!

A small amount of “moromi” is collected during fermentation and filtered.
We adjust the temperature of the liquid to 15 degrees!
When the temperature is high or low, the numbers cannot be measured accurately.

He while looking at this figure, fine-tune daily preparation work!

In addition to skilled experience and intuition, we make delicious sake using data. 

2020-02-13T15:19:36+09:00 2020年1月20日|酒造り|