酒造りスタートです!☆ Sake brewing has started!

☆酒造りスタートです!☆
蔵人さんが住み込みに来てくれて5日。
今日まで蔵の中を隅々までピッカピカにお掃除してきました✨
いよいよ今日から酒造りが始まりました!
まず今日は、洗米&浸漬です。
きちんと計っておいた酒米を流水で洗います。
そして水を吸わせます。
今年一発目。
今年の米の状態はどうでしょう?
形はどうか。
水の吸い方はどうか。
粒の大きさはどうか。
一つ一つよく観察しながら行い、今期の酒造りの指標にします。
今回洗ったお米は、しぼりたて第一弾
「松美酉 しぼりたてのお酒」になります!

 
☆ Sake brewing has started! ☆
It’s been 5 days since the brewer came to Nakazawa Sake Brewery.
Until today, We’ve cleaned every spot of the Brewery ✨
Sake brewing has finally started today!
First of all, today is rice washing & soaking.
Rinse the properly measured sake rice with running water.
Then let it absorb water.
How is the rice condition this year?
How about the shape?
How about sucking water?
How about the grain size?
Observe each one carefully and use it as an index for sake brewing this season.
It will be “Matsumidori Shiboritate-no-osake”.

 

 

2020-11-08T16:27:41+09:00 2020年11月8日|お知らせ, ブログ|